Digitalisering, ERP, Utveckling

En spännande rivstart för COSMOs nya talanger

Anton Jonsson, Fredrik Persson, Hampus Engström & Sylwester Liljegren12/11/2020

COSMO TALENT är talangprogrammet där vi ger morgondagens stjärnor inom affärssystem en möjlighet att utvecklas och få en rivstart på karriären. Här berättar våra nya talanger Anton Jonsson, Fredrik Persson, Hampus Engström och Sylwester Liljegren om allt de har fått lära sig och vara med om under sin första månad av 2020 års talangprogram. De har redan fått uppleva mycket.

Första dagen

Det blev en både tidig och nervös start för mig Anton. Jag bor i Skåne och behövde resa upp till Stockholm för att möta de andra talangerna på COSMO CONSULTs kontor där. Klockan vara bara strax efter fem när jag satte mig i en taxi till Sturup. På vägen dit hämtade vi upp min chef Rickard Alstråle. Jag hade bara pratat med Rickard på telefon tidigare, så det kändes nervöst att nu träffa min nya chef på COSMO. Att jag blir flygsjuk ibland hjälpte inte heller. Men Rickard var mycket trevlig och svarade på alla mina dumma frågor, så det kändes genast bättre. Efter en lugn flygresa och en kort taxitur till kontoret i Sundbyberg hade nervositeten övergått i en härlig förväntan över att få träffa de andra talangerna och alla mina nya kollegor.

Vi andra talanger – Hampus, Fredrik och Sylwester – fick ett varmt välkomnande av personalen när vi kom till kontoret på morgonen. När Rickard och Anton anlände började vi alla prata och lära känna varandra. Vi kom snabbt överens, och det blev en trevlig start på vår tid tillsammans i talangprogrammet.

När vi nu var samlade så blev vi visade till våra kontorsplatser i Stockholm. Anton kommer att jobba på Malmökontoret framöver, så för honom blev det en tillfällig plats. Vår första arbetsuppgift blev att konfigurera miljöerna på våra laptops så att vi kunde börja arbeta. Resten av dagen var vi med på flera möten som introducerade oss till COSMO, personalen och arbetsmiljön.

Förutom det varma personliga välkomnandet fick vi även ett välkomstpaket av COSMO. Det innehöll en jacka, en vattenflaska, en väska, och i dessa omtumlande tider även praktiska ansiktsmasker.

Det blev en trevlig, givande och trygg start på vår nya tid i talangprogrammet.

After-work (AW)

De första två dagarna av arbetsveckan på COSMO var fullspäckade. Vi var med på många möten för att bli introducerade och informerade om allt det som hör till arbetet på Cosmo.

Den andra dagen blev lite annorlunda, och lättsammare. Vi talanger fick för första gången vara med på en AW med kollegorna på kontoret. Ett trevligt sätt att lära känna våra nya arbetskompisar bättre. AW:n började med att vi gick till en bar för att spela shuffleboard. Efteråt fortsatte vi till en italiensk restaurang där det bjöds på en fantastisk middag.

Det blev en rolig kväll som fick oss att känna oss som en del av COSMO.

Vecka 2 - Gå med olika personer inom företaget

Under den andra veckan på COSMO fick vi djupare insikter i verksamheten. Varje dag följde vi med någon inom de olika avdelningarna av företaget för att få en bättre förståelse för hur COSMO fungerar.

På måndagen gick vi med Karna Norén som är en av projektledarna på Cosmo. Vi fick bland annat sitta med i några olika kund- och planeringsmöten, samt se hur projektplanering går till och hur timmar räknas. Den här dagen gav oss även en förståelse för vilka typer av problem som kan uppstå under ett projekt.

På tisdagen följde vi med Maria Sjögren som jobbar på säljavdelningen. Det gav oss en inblick i hennes vardag och de olika problem som hon kan stöta på som säljare. Vi fick som uppgift att ta fram förslag på hur hon som säljare kan arbeta för att ta kontakt med en ny kund. En annan uppgift vi tog itu med var att ta fram förslag på hur ny teknik kan användas för att underlätta hennes arbete som säljare.

Under onsdagen var vi med Lotta Curtis och Stina Enzell som jobbar på ekonomiavdelningen. De gick igenom vad de arbetar med, vilka verktyg de använder samt de olika problem de får hantera. Vi fick även vara med på en härlig kvällsaktivitet: en digital ölprovning som två kollegor hade styrt upp. Det blev en sen kväll med olika spännande ölsorter och sällskapsspel.

Torsdagen blev speciell eftersom vi nu delade upp oss. Konsulttalangerna Anton och Hampus följde med Mattias Boustedt som är utvecklare. Vi blev först lite skrämda över Mattias fantastiska kodkunskaper, men under dagens gång lärde vi oss mer och mer och fick en bra inblick i hur utvecklarna arbetar.

Utvecklartalangerna Fredrik och Sylwester följde i sin tur med Linda Ahlqvist som är konsult. I början av dagen fick vi en genomgång av Linda av de arbetsuppgifter och roller som hon och de andra konsulterna har inom COSMO. Vi fick även följa med Linda på hennes uppföljningar och se hur de går till.

Under fredagen samlades alla vi talanger igen. Då följde vi med Terese Hedin som jobbar med marknadsföringen. Hon gav oss en bra insyn i hur COSMO arbetar utåt, och hur företaget använder sociala kanaler för att synas.

Vecka 3 - Förberedelse inför utbildning

Den tredje veckan satte vi oss i skolbänken för att skaffa förkunskaper inför nästa veckas externa utbildning. Det blev en studievecka fylld av läsande, uppgifter och dagliga avstämningar för att checka av att vi faktiskt lärde oss något under veckans gång.

För utvecklartalangerna Fredrik och Sylwester såg början av veckan lite annorlunda ut. Vi hade redan under första veckan påbörjat en labbuppgift. Labben var att anpassa en Business Central-miljö för att hjälpa en kund att samordna en fotbollsturnering för ungdomar i programspråket AL. Nu var det dags avsluta vår första labb och redovisa den för våra seniora utvecklarkollegor. Vi jobbade med labben i AL hela måndagen, och på tisdag morgon redovisade vi våra labblösningar. Nervöst, men överlag verkade kollegorna nöjda med vår labblösning.

Labbarna är en väldigt bra introduktion till att jobba i Business Central och att programmera i AL. De har definitivt gett oss en god kunskapsgrund för att gå vidare.

Vecka 4 - Extern utbildning

En viktig del av talangprogrammet är en gedigen utbildning inom de lösningar och verktyg vi kommer att jobba med inom COSMO. Under vår fjärde vecka omvandlade vi ett konferensrum till ett LAN-rum. En perfekt ”skolsal” för en vecka fylld av utbildning, föreläsningar och labbar.

Efter att ha arbetat nu i nästan en månad så är vi alla väldigt nöjda med hur inledningen av talangprogrammet har sett ut. En blandning av ett varmt välkomnande och spännande arbetsuppgifter har bidragit till en bra känsla av framtiden på COSMO CONSULT. Nu ser vi fram emot nya lärdomar och utmaningar!

De nya fabriksarbetarna:

Fredrik, Sylwester, Anton & Hampus

 

Vi letar efter nya talanger till vårt utvecklingsteam!

COSMO CONSULT växer och söker just nu flera nya tjänster inom utveckling. Klicka här för att komma vidare till våra lediga tjänster!

Dela

Kommentera