Digitalisering, ERP, Utveckling

Framtidens fabrik med våra nya talanger

Magnus Eriksson25/06/2020

Rekryteringen till vårt talangprogram är i full gång och parallellt med detta  pågår  även planering av schema och detaljer för talangprogrammet. Aktiviteter som ska planeras är allt från studiebesök och resor till våra utlandskontor, till labbar, läxförhör, utbildningsmaterial, boot camp, och mycket mera. Talangprogrammet följer en intern utbildningsplan som sträcker sig över 30 månader. De första sex månaderna är i stora delar detaljplanerade med målet att våra nya talanger ska kunna arbeta på ett modernt sätt, kunna hjälpa och stötta i våra projekt samt fungera som katalysator för att hålla oss i framkant gällande teknik och kompetens.

Tempot i programmet kan stundtals vara krävande. Mycket av arbetet sker på eget ansvar men talangerna har god hjälp av faddrar, som är föregående års talanger, samt seniora konsulter och utvecklare. Allt detta ger god stöttning om man fastnat eller vill diskutera vägar framåt.

Bloggserie - Del 12

De första veckorna är relativt lugna för våra nya talanger. Då är det fullt fokus på att lära känna sina kollegor samt att förbereda arbetsmiljöer och studiematerial. En uppskattad aktivitet är att vi brukar samla samtliga nyanställda i Cosmogruppen i Berlin till ett introduktionsevent, och detta inkluderar självklart även våra svenska talanger. På plats i Berlin får man en introduktion till COSMO CONSULT World Wide. Alla får vara med på diverse event och aktiviteter, nätverka och ha kul. Allting väl inramat med underhållning, mat och dryck.

Efter Berlinresan accelererar vi tempot för talangerna med förberedda instuderingsuppgifter som är förankrade i verkliga case, parallellt med externa kurser. Vi börjar också intensifiera inlärningen av det så viktiga konsultmannaskapet. Vad det innebär är svårt att ta på och svårt att lära ut, men vi är övertygade att det går. Allteftersom tiden går övergår vi till att arbeta med skarpa lösningar, kunder och paketeringar.

Efter några månader är talangerna så pass redo att de kan börja fakturera delar av sin tid. Ett spännande och roligt kliv för talangerna, men också för oss som har varit med hela vägen. I denna fas arbetar  man bredvid en senior konsult/utvecklare som säkerställer allting i leveransen. En viktig sak att notera i detta skede är hur snabbt våra talanger växer in i sina nya roller. Givetvis är det mycket som måste hanteras och ses över i leveransen, men samtidigt är det ett härligt kvitto på hur viktigt det är att inte överlåta allting till endast de som redan kan, utan även att låta andra växa. Det är på det viset vi växer både som individer och som företag.

I år har vi gjort en hel del justeringar i vårt talangupplägg vilket vi tror och hoppas kommer göra utbildningen ännu vassare. Vi ser väldigt mycket fram emot att starta igång denna resa på nytt i september!

Tycker du att det här låter spännande och vill vara en del av vårt talangprogram? Tveka inte och ansök redan idag! Vi ser fram emot att höra ifrån dig.

Magnus Eriksson
Fabriksarbetare

Vi letar efter nya talanger till vårt utvecklingsteam!

COSMO CONSULT växer och söker just nu flera nya tjänster inom utveckling. Klicka här för att komma vidare till våra lediga tjänster!

Dela

Kommentera