Digitalisering, ERP

Det viktigaste att tänka på när NAV blir Dynamics 365 Business Central

COSMO CONSULT AB17/05/2019

Du som läser detta är troligtvis en nuvarande användare av Microsoft Dynamics NAV, och som du antagligen redan har läst är processen att gå från Microsoft Dynamics NAV till Microsoft Dynamics 365 Business Central utformad för att vara så smidig som möjligt.

Vid förändringar i affärssystem är det dock naturligt att man har ett par frågor. Vi har därför skrivit det här inlägget för att på bästa sätt svara på frågor om varför det är en bra idé att gå över till Business Central. Här är ett par vanliga frågor vi får höra:

 • Är vi redo att flytta vår lokala ERP-lösning till molnet?
 • Kommer våra specialanpassade lösningar fortfarande att fungera?
 • Innebär det säkerhetsproblem att flytta till molnet?
 • Hur ska vi lära våra anställda ett helt nytt system?

Alla dessa frågor är legitima och vi kommer att svara på dem här nedan samt ge dig de främsta anledningarna till varför det är en bra idé att flytta över till Dynamics 365 Business Central

 

De främsta anledningarna att flytta till Dynamics 365 Business Central

Automatiska uppgraderingar av er ERP-lösning

Till skillnad från tidigare versioner av Dynamics är uppgraderingar inte längre ett omfattande projekt som kräver att alla anställda är medvetna om vad som pågår och som kräver månader av planering. Dynamics 365 Business Central uppgraderas kontinuerligt i bakgrunden och samtliga förändringar sker samtidigt för alla användare. På så sätt undviker ni konflikter som kan ske om olika användare har olika versioner av mjukvaran och ni får snabbare tillgång till nya funktioner.

Digitalisering på nära håll

Ni har får nu tillgång till Microsoft AppSource där ni kan hitta alla möjliga tilläggstjänster som kan addera värde till er verksamhet och som förbättrar det ni redan använder.

Säker lagring i Azure Cloud

Under de senaste 10 åren har vi sett en konsekvent flytt av viktig information från lokala servrar till molntjänster. Medan det fortfarande finns en hel del som känner sig skeptiska till säkerheten, då man inte längre har all information på sina premisser, visar statistiken att säkerheten ökar när man flyttar till molnet. 

Skalbarhet som fungerar

Alla växande företag behöver kunna skala upp och ner efter behov. En del företag behöver till och med kunna göra det beroende på säsong. Oavsett vilket möjliggörs det här när ni går över till ett molnbaserat ERP-system. Det säger sig självt att skalbarhet blir komplicerat när man måste ta hand om sin egen hårdvara och på samma sätt säger det sig självt att det blir enklare att ha kontroll över sina system när allt från övergripande lagring till detaljerade funktioner kan ändras med ett knapptryck.

Lägre infrastrukturkostnader – betala endast för det du använder

När ni prenumererar på en tjänst istället för att ha den lokalt på företagets servrar behöver ni endast betala för det ni använder. Ifall man använder lokala lösningar är det lätt hänt att man efter ett tag sitter på betydligt mer (och dyrare) hårdvara än man behöver och använder. Ni sparar därför pengar på två sätt: Direkt, genom att slippa betala underhåll för hårdvara och indirekt, genom att ni över tid blir mer produktiva.

KOTTERS 8 STEG

 1. Visa varför förändringen är viktig
 2. Ha ett team med inflytelserika ledare
 3. Skapa en vision för förändringen
 4. Kommunicera visionen
 5. Ta bort hinder
 6. Skapa kortsiktiga vinster
 7. Fortsätt att jobba med förändringen
 8. Förankra förändringarna I företagskulturen

Bättre produktivitet

Det för oss in på en av de främsta anledningarna att gå över till Dynamics 365 Business Central. Kommunikation mellan avdelningar och med kunder blir plötsligt betydligt mer effektiv, vilket innebär att viktig tid frias upp till att fokusera på annat som kan addera värde till verksamheten. Det är dock viktigt att komma ihåg att det oftast tar mellan ett halvår och ett år för resultat att börja visa sig.  

Ett nytt system – en ny möjlighet till förbättring

När det kommer till att få med alla anställda på det tåg som förändring innebär finns det mycket forskning som man kan ha i bakhuvudet för att göra processen enklare. Att implementera själva systemet är en sak, men det krävs även att samtliga anställda är med på förändringen för att den ska ge positiva resultat.

John P. Kotter från Harvard Business School har identifierat åtta steg för att skapa en så smidig övergång som möjligt. Ni kan se en kortfattad version i bilden till höger eller följa den här länken för närmare läsning!

Allt detta låter bra, men är vi redo för detta?

Frågan om just ni är redo kan bara ni svara på, men om ni tar ovanstående i åtanke kan ni se att det finns många fördelar med att genomföra flytten. En av de viktigaste frågorna med en sådan flytt är dock ens nuvarande anpassningar, och det är en fråga som varierar väldigt mycket från företag till företag. En del äldre lösningar kan eventuellt bli komplicerade att flytta över då de inte längre stödjs av mjukvaran. Som tur är, har Microsoft ett verktyg som du kan använda för att se om er kod är redo för att börja användas i det nya systemet och vi finns här på COSMO CONSULT för att hjälpa dig.

Lycka till med förändringen!

 

Dela

Kommentera