ERP

Att samsas under samma tak

Per Bay15/12/2017

Att investera i ett nytt affärssystem till företaget har många likheter med att skaffa ett nytt boende till familjen.

Det är inte många gånger som vi byter bostad; en del gör det visserligen ofta, andra kanske bara ett par gånger i livet. Samma sak är det med att skaffa nytt affärssystem. Därför bör man rådfråga de som har mer erfarenhet. Precis som man kontaktar en mäklare vid införskaffande av nytt boende.
 

Våra gemensamma behov

Det första alla brukar göra är att sätta ihop en lista med behov och önskningarpå det nya boendet. Hur många sovrum behövs för familjen? Skall det vara garage? Vad är det för uppvärmning? Finns bredband? Bastu? Uterum? Närhet till skola för barnen? Skall det vara nytt eller gammalt? Skall man hyra eller skall man köpa? Fungerar ett befintligt alternativ? Eller kanske skall man bygga nytt från grunden som precis passar ens önskemål? Eller skall det befintliga huset uppgraderas?

Detta är en process som måste involvera alla som skall bo i huset, eller arbetar i företaget.
 

Utvärdera och prioritera den verkliga nyttan

När kartläggningen av behoven är klar börjar manmatchar den emot de alternativ som finns tillgängligt på marknaden och jämför kostanden för de olika alternativen. Man behöver prioritera och värdera nyttan med de olika alternativen.

Ett hyresalternativ kräver lägre initial investering, och det finns oftast en hyresvärd som sköter underhållet till en fast månadskostnad. De 300 kvm stora huset, med pool och 4 garageplatser som uppfyller alla behov, kanske kostar mer än det smakar.  

Det som oftast glöms bort i den här processen är att behoven kommer att förändras över tid. Familjen blir större eller mindre; yttre omständigheter gör att man måste förändra huset genom att ta bort eller lägga till nya funktioner. Med ett tillräckligt flexibelt boende behöver familjen inte skaffa ett nytt boende allt för ofta.

Så när behovet uppstår att byta, skall ni inte bara fokusera på de nya behoven, eller de nya funktioner som erbjuds. Det är lätt att falla för den stora balkongen med söderläge, eller bastun i badrummet. Men vad är de faktiska behoven, både nuvarande och kommande? Vem är det som skall nyttja dessa funktioner, och hur kommer de tillföra ett mervärde i vardagen?

De grundläggande behoven i ett boende är tak över huvudet och mat på bordet. Detta uppfyller alla boenden, men kanske på lite olika sätt. Samma sak är det med ett affärssystem.
 

Tillsammans hjälps vi åt

Det kravställaren bör tänka på när man sätter ihop kravlistan är att fokusera på de verkliga behoven. Ganska vanligt är att önska samma sak som i det nuvarande systemet. Lika vanligt är att önska sig ett helautomatiskt självtänkande system. Detta kommer nog att hända samtidigt som vi har ett kök som planerar och lagar maten själv.

Den verkliga nyttan kommer när man har bra samarbete och delning av information mellan användarna, och planering som stödjer verksamheten. Det kan liknas med flödet för matlagning eller tvättning där alla hjälps åt för att det skall fungera smidigt. Bra funktioner i bostaden som tvätt- och diskmaskiner kan underlätta denna process.

Ett affärssystem är som ett hus, den har massa funktioner, först när de boende, d.v.s. användarna, flyttar in och använder huset och dess funktioner skapas nyttan.

Funderar ni på att investera i ett nytt affärssystem?

Om författaren

Per Bay har arbetat med Microsoft Dynamics NAV i drygt 20 år och var med och startade den svenska verksamheten av COSMO CONSULT 2007. Ett gediget teknikintresse och erfarenhet från ett 100-tal kundprojekt gör att han har en djup förståelse för människor, processer och system. Han är idag produktansvarig och lösningsarkitekt för Microsoft Dynamics NAV hos COSMO CONSULT.

Dela

Kommentera